niedziela, 22 kwietnia 2012

Duszona kapusta kiszona

Mojej mamy. :) Postanowiłam w końcu zanotować przepis mojej mamy kapustkę duszoną, bo za każdym razem gdy mi się jej chce to dzwonię do mamy i zadaję to samo pytanie o to jak ją zrobić, aby była tak smaczna. No i zachciało mi się duszonej kapusty. Niedawno w polskim sklepie kupiłam litrowy słoik kapusty kiszonej i musiałam ją udusić z cebulką, boczkiem i pieczarkami. Pycha!


Składniki:

500 g kapusty kiszonej + sok z tejże kapusty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku ładnie posiekane
200 - 250 g świeżego boczku, pokrojonego na mniejsze części
co najmniej 200 g pieczarek lub innych grzybów
pól kostki rosołowej, np. warzywnej
liść laurowy, ok. 3 sztuk
ziele angielskie
sól
kumin
kminek
koperek suszony
pieprz ziołowy
pieprz czarny
majeranek
ewentualnie łyżka ketchupu dla przełamania smaku

Przygotowanie:

1. Kapustę wraz z wodą przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele anielskie. Gotować do miękkości około 20 minut.

2. Cebulę podsmażyć na maśle na złoto. Przełożyć do garnka z kapustą.

3. Na patelni po cebuli podsmażyć boczek. Przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić całość resztą przypraw według gustu.

4. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle. Dodać do kapusty i wymieszać.

I tyle. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem kokardki.
Smacznego! :)

2 komentarze:

Hulia pisze...

Narobiłaś mi smaku na tę kapustę. Co za szczęście, że w czwartek jadę do Polski, bo inaczej by tak za mną chodziła przez kolejne tygodnie. A tak przy okazji: niedawno dopadła mnie mania biscotti. Na pierwszym miejscy w kolejce czekają na wolną chwilę Twoje marchewkowe z czekoladą.
Pozdrowienia!

Anonimowy pisze...

very good, very good