niedziela, 24 lipca 2011

Oberżyna z ciecierzycą (Nohutlu iç Patlıcan Yemegi)

Tego dania bym nie zrobiła, gdyby nie poprzedni przepis, a mianowicie oberżyny nadziewanej wołowiną. Wszystko przez to, że pozostał mi nadmiar miąższu z oberżyny. Binnur na swojej stronie poleca wykonać od razu obydwa dania, aby nic się nie zmarnowało. I ma rację, a ponadto te obydwie potrawy pięknie się uzupełniają i mogą razem stanowić świetny obiad lub kolację. Przyznam się, że oberżyna z ciecierzycą smakuje bardziej ciekawie niż oberżyna nadziewana wołowiną. Oryginalny przepis można znaleźć pod tym linkiem (click!).
To jest naprawdę zaskakująco smaczne danie. :)


Składniki:

miąższ z 4 - 6 oberżyn (np. gdy przygotowujemy oberżynę nadziewaną wołowiną)
1 średnia cebula, posiekana
3 łyżki ciecierzycy, gotowej z puszki
2 łyżki czerwonej pasty paprykowej
2 łyżki pomidorów z puszki
kilka łyżek oliwy z oliwek
ok. 100 ml wody

Sos jogurtowy:

pół szklanki (cup) jogurtu tureckiego
1-2 ząbki czosnku, posiekane (rozgniecione) z solą

Przygotowanie:

Zeszklić cebulę na oliwie w średniej wielkości rondlu. Dodać pozostałe składniki. Przykryć i gotować około 15 - 25 minut na małym ogniu aż oberżyna będzie gotowa (miękka).
Uważać, aby nie przypalić, mieszając często.

Podawać z sosem jogurtowym w temperaturze pokojowej.


Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

nalezy sprawdzic:)