To są pyszne ciasteczka owsiano - kokosowe, popularne w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został przygotowany w ten sposób, aby ciasteczka te przetrwały długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących w Europie w czasie wojny światowej.
Są świetne i ekspresowe w wykonaniu. 
Porcja na około 20 ciastek.
Składniki: 
100 g masła
2 łyżki płynnego miodu 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
2 łyżki gorącej wody 
90 g wiórków kokosowych
90 g płatków owsianych
100 g mąki 
75 g cukru pudru 
Przygotowanie: 
1. W rondlu rozpuścić masło i dodać miód, odstawić i wymieszać. 
2. Sodę wymieszać w ok. 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do masła z miodem. 
3. Do dużej miski przełożyć wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę i cukier puder. Wymieszać. 
4. Do suchych składników wlać masło z miodem i wymieszać całość do połączenia się składników.
5. Formę o wielkości ok. 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, rozłożyć równo. 
6. Piec w temperaturze 180 stopni nie dłużej niż 10 minut. 
7. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić w kwadraty lub prostokąty. 
Smacznego! :) 


 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz