poniedziałek, 30 lipca 2012

Łosoś w sosie koperkowym


A dokładniej mówiąc to jest łosoś pieczony w sosie koperkowym. Pomimo mojego kalekiego ostatnio piekarnika, udało mi się pięknie upiec świeży filet z łososia. Z sosem koperkowym niebo w gębie! I to chyba jeden z niewielu obiadowych standardów szwedzkich, które pasują mojemu polskiemu podniebieniu.



Porcja dla 4 głodnych osób :)

Składniki:

ryba:

ok. 600 g filetu z łososia
połowa cytryny
oliwa z oliwek lub/i masło
sól i pieprz

sos koperkowy


150 ml creme fraiche lub śmietany gęstej co najmniej 30 %
3 łyżki masła
ok. 1 szklanki bulionu z warzyw
czubata łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ok pół szklanki drobno posiekanego świeżego koperku

Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 200 stopni.

2. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła.

3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut, maksymalnie 25 minut.

4. Sos: W małym rondelku rozpuścić 3 łyżki masła i dodać mąkę pszenną. Wymieszać najlepiej zaokrągloną trzepaczką tak aby nie było grudek. Dolać bulion warzywny i mieszać aż do wrzenia. Dodać creme fraiche i wsypać koperek. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

5. Podawać z ziemniakami i mizerią.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

annaz pisze...

Uwielbiam to połączenie!!!

Dusia pisze...

ja też, pyyycha!

Paulina pisze...

bardzo smacznie:) u nas też łosoś dziś gościł:D

Anonimowy pisze...

Łosos z sosem koperkowym, po prostu pyszne!

Anonimowy pisze...

Bardzo smaczny sosik ...
Podałam z łososiem przyrządzonym na parze.
Dziękuję za przepis .
Pozdrawiam
Bożena

Anonimowy pisze...

sos wymiata. :)