sobota, 10 listopada 2012

Tarta z dynią

To jest moje pierwsze ciasto z dynią. W ogóle po raz pierwszy zabrałam się za dynię w celach konsumpcyjnych. Wcześniej tylko dynia służyła mi na Halloween jako lampion po odpowiednim wypatroszeniu i wycięciu otworów rzecz jasna. Ewentualnie suszyłam pestki z dyni, gdy było ich dużo.
Do zabrania się za dynię skłoniła mnie masa przepisów na to warzywo, które ostatnio zalewają blogi kulinarne. Przejrzałam, przeczytałam, pozmieniałam troszkę i jest oto ciasto z dynią. Najpierw musiałam przejrzeć przepisy na to jak zrobić pure z dyni i okazało się, że to sprawa banalnie prosta, choć może troszkę czasochłonna, bo do miękkości dynia potrzebuje czasu w piekarniku. Jednak jeśli pure już jest gotowe to nie pozostaje nic innego jak zaszaleć na pomarańczowo. Przyznam, że kolor wyrobów z dyni bardzo mi się podoba, a smakowo to można upichcić prawie wszystko, od wytrawnych po słodkie dyniowe dania.


Pure z dyni:

Składniki:

dynia
100 ml wody

Przygotowanie pure:

1. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Następnie wlać wodę.

2. Pokroić dynię na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Oczyścić z pestek i dyniowych `nitek`.

3. Wyłożyć dynię na blasze. Przykryć całość folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny lub półtorej w zależności od wielkości kawałków dyni.

4. Po upieczeniu wybrać łyżką miąższ z dyni (podobnie jak z avokado :)). Przełożyć do miski i widelcem rozgnieść na pure.

5. Pure użyć od razu lub zawekować lub zamrozić w plastikowych pudełkach lub woreczkach.

Tarta z dynią:

Składniki

spód:

250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 
szczypta soli
łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki cukru pudru

nadzienie:

szklanka lub więcej pure z dyni
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
pół łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. Spód przygotować jak na ciasto kruche. Masło posiekać z mąką w dużej misce, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Schłodzić około godziny.

2. Nadzienie: jajka ubić razem z cukrem, dodać miód i resztę składników. Dokład wszystko zmiksować.

3. Formę do tarty wysmarować masłem. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce i następnie ugnieść w formie. Można ciasto oczywiście rozwałkować i przełożyć do formy, ale to opcja dla osób o silnych rękach, bo schłodzone ciasto potrafi być bardzo twarde.
Po wyłożeniu ciasta do formy, nakłuć dokładnie widelcem w wielu miejscach, aby ciasto nie unosiło się w trakcie pieczenia. Podpiec spód około 10 minut w 180 stopniach.

4. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika i na to wylać nadzienie. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 45 minut.

5. Podawać ciasto ze szczyptą cynamonu lub kleksem z bitej śmietany.

 
Smacznego! :)

5 komentarzy:

gin pisze...

Ja uwielbiam dyniowe ciasta - Twoje wygląda wspaniale. Dobrze, że się na dyńkę skusiłaś - daje ogromne pole do popisu :)

Gabi pisze...

Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)

Agata Ornafa pisze...

Szanowni Państwo!

Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.

pensjonat Sopot pisze...

Prosimy o kolejne przepisy

John Lee pisze...

A Hanoi Food tour of local flavors and well-designed stops for a fine dinning outdoor experience. It is FREE with Good Halong Bay Cruises Deal till 2017.