czwartek, 31 lipca 2014

Tarta ze szczypiorkiem, ziemniakami i serem cheddar

Po długiej przerwie zacznę po szwedzku czyli "potatispaj med salladslök och cheddar".
Na szybki obiad/kolację w sam raz. Bardzo smaczna, delikatna i jednoczesnie całkiem przyzwoicie się prezentująca tarta.
Najlepszy czas na to danie jest teraz, bo najlepsza tarta będzie z młodymi ziemniakami i świeżym szczypiorem. Jednak przygotowywałam już ją w okresie zimowym i też jest niczego sobie. Polecam!


 
Składniki:
 
Ciasto
 
3 dl / 180g mąki pszennej (lub 2dl/120 g mąki pszennej i 1dl/60g mąki graham)
125 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
sól
 
Nadzienie:
 
250g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w drobną kostkę (ziemniaki przed pokrojeniem w kostkę można chwilę podgotować, około 4 minut)
2 pęczki szczypiorku, ładnie posiekanego
250 sera cheddar, startego na dużych oczkach tarki
5 jajek
2 dl/200g créme fraiche (śmietanki 34% lekko kwaśnej)
1/2 łyżeczki soli
 
Przygotowanie:
 
1. Wymieszać mąkę z zimnym masłem do otrzymania okruszków. Lekko posolić. Dodać wodę i ugnieść szybko na jednolitą masę.
 
2. Rozwałkować ciasto i wyłożyc w formie (22-24 cm). Wstawić do lodówki na 30 minut.
 
3. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
 
4. Wstawić ciasto do piekarnika i podpiec 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
 
5. Wyłożyć ziemniaki, szczypior i ser w formie na podpieczonym spodzie.
 
6. Ubić lekko jajka z créme fraiche i solą, następnie przelać do formy.
 
7. Piec 40-45 minut w temperaturze 200 stopni aż nadzienie stężeje.
 
8. Podawać np. z sałatą i wędzonym łososiem.
 
Smaklig måltid! :D 
 

1 komentarz:

Slawek pisze...

Dodałbym pora zamiast szczypiorku.