sobota, 9 kwietnia 2011

Ryba w kokosowym sosie

Czyli znowu coś z Indii. Do tego dania najlepiej pasuje biała ryba. Dobrze, jeśli kawałki ryby są dość spore, w swej grubości i szerokości.
Z którego rejonu Indii to danie pochodzi niestety nie wiem jak również nie pamiętam skąd mam ten przepis.


Składniki:

1 łyżka masła ghee
2 ładnie posiekane cebule
2 czubate łyżki kuminu
1,5 łyżeczki pasty czosnkowej (lub po prostu rozgniecionych ząbków czosnku)
1 czubata łyżeczka kolendry
1 czubata łyżeczka kurkumy
4 całe goździki
4 lekko pokruszone nasiona czarnego kardamonu
6 liści curry
sól
czarny pieprz

500 ml mleka kokosowego

około 600 - 800 g filetów z białej ryby
sok z cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzać na patelni masło ghee i podsmażyć na nim cebulę na złoto. Dodać kumin, czosnek, kolendrę, kurkumę, gożdziki, kardamon i podsmażyć wraz z cebulą około 2 minut aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać liście curry i mleko kokosowe, zmniejszyć ogień  i dusić pod przykryciem około 20 minut.

Pokroić rybę na większe kawałki, pokropić sokiem z cytryny. Jeśli sos jest gotowy to przełożyć rybę na patelnię i dusić w sosie około 10 minut lub do czasu gdy ryba będzie gotowa.  


Podawać z ryżem Basmati.

Smacznego! :)

2 komentarze:

dawny_basik pisze...

Danie prezentuje się ciekawie, ale niestety nigdzie u nas nie widziałam liści curry, więc z wypróbowania przepisu nici :(

fotoala pisze...

Myślę, że nie będzie tragedii zastępując liście curry w proszku lub paście. Nie sądzę, aby znacząco zmieniło smak. Najlepiej żółte curry pasowałoby tutaj.