środa, 28 września 2011

Fałszywy strudel z jabłkami

Gdy nie ma za wiele czasu, to trzeba trochę pokombinować. Strudel prawdziwy to nie jest, może troszkę go przypomina jedynie wyglądem. Sfałszowane tutaj zostało oczywiście ciasto. :) Zamiast prawdziwego ciasta na strudel użyłam gotowe ciasto francuskie.
Bardzo szybki i smaczny deser. Poza tym bardzo ładnie prezentuje się na stole w tej jesiennej aurze. :)



Składniki:

ciasto francuskie, 1 lub dwa płaty o wymiarach mniej więcej 10 x 35 cm
2 - 4 jabłka, obrane i pokrojone w cieńkie plasterki
2 łyżki cukru
pół łyżeczki kardamonu (najlepiej grubomielonego)
ok. 80 g orzechów laskowych, posiekanych

Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 220 stopni C.

2. Podłużną formę do pieczenia wysmarować masłem. Ciasto francuskie wyłożyc w formie (jeśli są to grube płaty ciasta to delikatnie je rozwałkować), skropić ciasto zimną wodą.

3.  Wyłożyć plasterki jabłek na ciasto. Posypać cukrem, kardamonem i orzechami.

4. Piec około 15 - 20 minut.



Podawać na ciepło z sosem waniliowym lub lodami.

Smacznego! 

Brak komentarzy: