środa, 28 grudnia 2011

Cukinia z serem feta w cieście filo (Kabaklı ve Beyaz Peynirli Tepsi Böreği)

Börek to jedna z moich ulubionych potraw tureckich i bardzo często zdarza mi się ją przygotowywać. Najczęściej robię ze szpinakiem, jednak po wizycie w instytucie kulinarnym to cukinia wystepuje coraz częściej w postaci nadzienia.
Może być świetne jako lunch, kolacja lub przegryzka. Bo gdy już jest to wystarczy kawałek wrzucić do mikrofali i podgrzać chwilę. Na zimno też można jeść.


Składniki:

ciasto filo, 6 - 8 dużych płatów*
300 g białego sera typu feta
2 duże cukinie
4 łyżki posiekanej natki pieruszki
4 łyżki posiekanego koperku
sól
czarny pieprz
300 ml mleka

Składniki sosu:

2 jajka
4 łyżki jogurtu gęstego, typu tureckiego
oliwa z oliwek

nasiona czarnuszki do posypania, opcjonalnie

Przygotowanie:

1. W misce wymieszać jajka, mleko, jogurt i 50 ml oliwy, całość zmiksować.
2. Umyć cukinię i zetrzeć na tarce od dużych oczkach.
3. Lekko posolić cukinię i odstawić na co najmniej 15 minut. Odcisnąć rękoma wodę z cukinii i przełożyć cukinię do innej miski.
4. Dodać natkę pietruszki i koperek do odciśniętej cukinii. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony ser feta. Całość bardzo dobrze wymieszać.
5. Przygotować wysoką na 3-4 cm formę o pieczenia. Posmarować formę oliwą dokładnie, wraz z bokami.
6. Położyć pierwszy płat ciasta filo na dno, tak aby zakrywało boki formy i posmarować sosem z jajek, mleka i jogurtu. Podobnie jak tutaj na zdjęciach w tym poście. (click!)
7. Na to położyć płat ciasta filo o wymiarach dna formy. Posmarować obficie sosem.
8. Powtórzyć to samo z kolejnym płatem lub dwoma.
9. Wyłożyć nadzienie, rozłożyć równomiernie.
10. Powtórzyc proces z kilkoma płatami jak w punktach 7 i 8.
11. Ostatni płat ciasta posmarować sosem, posypać czarnuszką i piec w 180 stopniach około 20-25 minut aż wierzch będzie złoto - brązowy.

*można użyć ciasto tureckie yufka, jeśli jest dostępne

Smacznego!

3 komentarze:

katie pisze...

Wygląda nieźle, uwielbiam takie smaki :)

kornik pisze...

Musi być pyszna, to danie w pewnością świetnie smakuje latem!

Emilia pisze...

uwielbiam ten rodzaj börek. Juz dawno go nie robilam. Zrobie wedlug Twego przepisu bo moj jest troszke inny.
Pozdrawiam